Mannen op de PABO

  • Gepost op: 5 November 2014
  • Door: Kristiaan
Links Joran Floor (1993) en rechts Kristiaan Huppelschoten (1995)

De pabo trekt vooral vrouwelijke studenten. De mannelijke pabo-studenten Joran Floor en Kristiaan Huppelschoten vinden dat jammer. Zij vinden het belangrijk dat er ook meesters voor de klas staan. Daarom zijn zij actief in de groep ‘Mannen op de pabo’ (MOP). Met de MOP hopen ze meer mannelijke pabo-studenten te werven én deze mannen te behouden.

Media besteden regelmatig aandacht aan het feit dat er een tekort aan mannen in het onderwijs is. Joran Floor en Kristiaan Huppelschoten zijn betrokken bij de groep ‘Mannen op de pabo’ (MOP) op HU Amersfoort. Joran: “Ik ben met nog een student naar het bestuur van de pabo gegaan met het verhaal dat wij het belangrijk vinden dat de pabo op de HU meer mannen trekt én behoudt. Het bestuur was enthousiast en vond het een goed initiatief, maar dan moesten we het wel zelf oppakken.” Henry van Kranen is als mannelijke pabo-docent betrokken bij de MOP en regelt het zakelijke gedeelte.

‘Juf’ Kristiaan
De MOP organiseert zo’n één keer per maand een bijeenkomst. Tijdens deze meetings worden onderwerpen besproken waar je als man tegen aanloopt in de opleiding en tijdens de stages. Joran: “Ik vind dat de opleiding zich hoofdzakelijk richt op de kwaliteiten van vrouwen. Zo moeten we veel verslagen maken en constant reflecteren. Vrouwen zijn hier in mijn ogen beter in. Van mij mag het allemaal wat meer to-the-point.” Kun je als meester de meisjeskleedkamer binnenlopen als de meiden van de bovenbouw gym hebben gehad? Hoe komt het dat een juf een verdrietige kleuter op schoot kan nemen en kan knuffelen, terwijl dit ‘ongepast’ is als een meester het doet? En waarom pakken meesters druk jongetjesgedrag en ruzies anders aan dan juffen?

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen tijdens een MOP-bijeenkomst. Kristiaan: “Ik werd tijdens mijn stage op een dorpsschool in Barneveld aangesproken als ‘juf’ Kristiaan. De kinderen hadden er geen notie van dat een mannelijke variant van een juf een meester is. Ik vind dat hier echt verandering in moet komen!”